INVESTIȚII. În vremuri de pandemie, fermierii își pot uda plantațiile și prin telefon

INVESTIȚII. În vremuri de pandemie, fermierii își pot uda plantațiile și prin telefon
Producătorul de cătină, Horia Bucin, a investit într-un sistem de irigații prin picurare
Publicat: 15/04/2020, 11:12
Actualizat: 15/04/2020, 11:18

În contextul în care micii producătorii agricoli se străduie din răsputeri să livreze consumatorilor produse proaspete și sănătoase în vreme de #coronacriza economică, dar cu un nivel de inovare adaptat posibilităților, există și români care au accesat fonduri europene pentru dezvoltare rurală și au investit în tehnologie de ultimă oră, astfel încât să optimizeze activitatea în fermă până la nivel de secundă.

Mai exact, vorbim de elementul inovativ prezent în cadrul unei investiții în exploatații pomicole prin subMăsura 4.1a din PNDR 2020, dezvoltată de ferma Bucin Agro SRL.

Concret, producătorul de cătină, Horia Bucin, a investit într-un sistem de irigații de proveniență israeliană, care permite monitorizarea permanentă a cantității de apă, a fertilizanților aplicați, în fiecare zonă a plantației, indiferent de oră și indiferent de locul în se află beneficiarul, prin intermediul unei aplicații care se poate instala și pe telefonul mobil.

„Sistemul de irigații pe care îl utilizez este atât de performant, încât îmi asigură aceeași cantitate de apă și la prima plantă, și la ultima plantă, iar când este vorba de 25 de hectare de plantație și de forme de relief diferite, acest aspect este extrem de important din punct de vedere al eficienței utilizării apei, a energiei, dar mai ales a bunăstării plantelor”.

„Am optat pentru a îngropa furtunurile prin care se face irigarea prin picurare, astfel încât să mă asigur că toată cantitatea de apă ajunge direct la rădăcină, exact unde trebuie, cu zero pierderi prin evaporare, și cu o eficiență maximă a consumului de apă și de energie.

„Mi-am descărcat pe telefonul mobil o aplicație dedicată, m-am conectat imediat la sistemul de irigații și am putut accesa toate funcțiile de monitorizare și de control a instalației mele de irigații. Văd și pot să controlez câți metri cubi de apă dau pe fiecare hectar în orice moment. În același timp, sistemul mă atenționează imediat dacă am o defecțiune.

„De exemplu, dacă mi-a trecut tractorul și mi-a secționat un furtun, sistemul mă anunță prin aplicație că este o problemă, oprește irigarea pe secțiunea respectivă și continuă să irige pe celelalte zone. Astfel, evit o pierdere foarte mare de apă, deteriorarea sistemului și distrugerea respectivei zone din plantației”, a declarat prin AFIR pentru Gândul.ro, Horia Bucin, beneficiarul proiectului.

Acesta a mai precizat că următorul pas în dezvoltarea exploatației sale este achiziționarea unei stații meteorologice asociate cu un sistem de sonde în pământ, care să-i permită o automatizare completă, inclusiv prin calcularea cantității de apă din sol și reglarea irigării în funcție de aceasta în corelare cu alți parametrii transmiși de stația meteo.

Irigarea plantației se face din cinci puțuri de mică adâncime, cu diametrul de un metru și adâncimea finală proiectată de cinci metri. Apa captată este condusă la un lacul care are rol de bazin colector, de unde este distribuită prin pompare la sistemul de irigații.

„Avantajul este că, în acest fel, investiția nu afectează stratul de apă subterană de adâncime”, susține investitorul.

Plantația pentru care s-a solicitat finanțare are peste 24,2081 hectare și este situată în localitatea Reghin, județul Mureș, cu finanțare prin PNDR 2020.

Bani europeni pentru crearea unei noi capacități de producție eficiente și competitive în domeniul producției de cătină

„Utilizarea optimă a resurselor existente”

Proiectul aprobat pentru finanțare de către AFIR a fost structurat pe două linii principale. În primă instanță vorbim despre crearea unei noi capacități de producție eficiente și competitive în domeniul producției de cătină, dar și de echiparea acesteia cu sisteme și instalații de irigații prin picurare, respectiv de modernizarea și echiparea unei hale pentru congelarea și depozitarea fructelor. În viziunea beneficiarului, spațiile de depozitare astfel create pot duce la estomparea constrângerilor cu care se confruntă alți producători.

A doua linie a presupus achiziționarea de mașini și utilaje agricole, dar și de echipamente și instalații necesare derulării procesului tehnologic.

Tehnologia modernă utilizată în cadrul fermei, împreună cu materialul plantare de înaltă clasă, din categoria „bază”, duc la obținerea de arbuști care produc fructe de calitate superioară, în concordanță cu cerințele pieței.

Contractul de finanțare pentru înființarea plantației de cătină a fost încheiat în septembrie 2017, iar investiția s-a finalizat în mai 2019.

Valoarea totală a proiectului a fost de 946.667 de euro, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de de 666.667 euro, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate prin PDNR 2020 a fost de 280.000 de euro.

„În contextul pandemiei de COVID-19 și nu doar, susținerea producătorilor agroalimentari din România este crucială”, au precizat reprezentanții AFIR pentru Gândul.ro.

Pentru susținerea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a încheiat 466 de contracte în valoare de peste 243 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor în exploatații pomicole prin subMăsura 4.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Pentru acest tip de investiții, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 669 de milioane de euro.

Pentru decontarea cheltuielilor efectuate de fermieri, AFIR a plătit până în prezent 93 milioane de euro beneficiarilor subMăsurii 4.1a.

Sursă foto: Pixabay/Shutterstock/caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...